Περιοχές κ' Αξιοθέατα

Ανθρακιά Γρεβενών

Η Ανθρακιά είναι ένας οικισμός που βρίσκεται στα ανατολικά του Αιμιλιανού σε υψόμετρο 720 μ. Δοιηκητικά ανοίκει στο Δήμο Γρεβενών και έχει 124 κατοίκους. Σύμφωνα με γραπτά κείμενα της Ι.Μ.Ζάβορδας από 1692 το χωριό αναφέρεται ως Μάνεσι. Το σημερινό του όνομα οφείλεται στον άνθρακα που υπάρχει στην περιοχή. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία.

Ιστορικά Στοιχεία Για Την Περιοχή

Ανθρακιά (Μάνες)

Άνοιξη Γρεβενών

Άνοιξη ή Γριά (ή και Γκρέους).

Η Άνοιξη είναι ένα μικρό γραφικό χωριό με πολύ φυσική ομορφιά που βρίσκεται στην εθνική οδό Γρεβενών-Καλαμπάκας 34χλμ από την πρωτεύουσα του νομού.

Δήμητρα Γρεβενών

Το χωριό Δήμητρα ανήκει στο Δήμο Δεσκάτης Γρεβενών και βρίσκεται στα νότια και δεξιά του ρου του Αλιάκμονα. Οι αρχαιότητες που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια, στη θέση Άγιος Κωνσταντίνος, ξεκινούν χρονικά από την προϊστορική εποχή. Την προϊστορική χρήση του χώρου μαρτυρούν ορισμένα λίθινα εργαλεία, ενώ η επόμενη διαπιστωμένη κατοίκηση τοποθετείται χρονικά από τα ελληνιστικά χρόνια και μετά.

Ιερά Μονή Αγίου Νικάνορος

Απέχει από τη Δεσκάτη  5 χλμ. περίπου 20 λεπτά. Το μοναστήρι του Αγίου Νικάνορα βρίσκεται στο όρος Καλλίστρατο Γρεβενών (το όρος πήρε το όνομα του από ένα μοναχό πού  ασκήτευσε το 12 αιώνα εκεί).

Είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο της Δυτικής Μακεδονίας ως «ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΖΑΒΟΡΔΑΣ». Το όνομα οφείλεται εις ομώνυμο χωριό που υπήρχε άλλοτε πλησίον του Μοναστηριού. Το Ιστορικό Μοναστήρι προβάλλει από μακριά εις την κορυφή του δασωμένου και καταπράσινου Καλλίστρατου ως ένα μικρό λευκό κάστρο. Υψηλός τοίχος το περικλείει και το καθιστά απόρθητο.

Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τορνικίου

Η Μονή βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό Παναγιά (Τουρνίκι) και είναι κτισμένη σε χαμηλό ανάχωμα, κοντά στην όχθη του Αλιάκμονα. Η ίδρυση της Μονής ανάγεται στο 12ο αιώνα και συνδέεται με τη γνωστή οικογένεια των Τορνικίων. Το καθολικό είναι διώροφο και ισόγειο και ο όροφος μονόχωρες καμαροσκεπαστές εκκλησιές. Είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Καρπερό Γρεβενών

Το Καρπερό (ονομασία μέχρι το 1927: Δημηνίτσα) είναι η έδρα του  παλαιού Δήμου Χασίων του νομού Γρεβενών. Βρίσκεται μέσα σε κάμπο σε υψόμετρο 477μ και έχει πραγματικό πληθυσμό 1.457 κατοίκους (απογραφή 2001). Αρχικά το Καρπερό υπαγόταν στο νομό Κοζάνης. Από το 1963 που συστάθηκε ο νομός Γρεβενών, το Καρπερό διοικητικά υπάγεται σ’ αυτόν. Τώρα ανήκει στο Δ.Δ Χασίων του Δήμου Δεσκάτης.

Γεωγραφική θέση

Μοναστήρι Ευαγγελίστριας

Το σημαντικότερο αξιοθέατο της Παλιουριάς είναι, αναμφίβολα, το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας ή της Μπουνάσσας, το οποίο κτίστηκε το 1148. Αρχικά, ήταν γυναικεία μονή αλλά μετατράπηκε σε ανδρώνα, κατά τον 18ο αιώνα, οπότε και γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή του. Ήταν φημισμένο για τον πλούτο του, αφού διέθετε μεγάλες γεωργικές εκτάσεις στην περιοχή της Παλιουριάς, νερόμυλο, κοπάδια αιγοπροβάτων και βοειδών, άλογα, μουλάρια και μελίσσια.

Τρικοκκιά Γρεβενών

Η Τρικοκκιά ιδρύθηκε το 1860, όταν οι Χασιώτες της περιοχής έφυγαν από τους οικισμούς Καλαπόδι, 6 χιλιόμετρα βορειοανατολικά, Παλιοχώρια, 1 χιλιόμετρο βορειοανατολικά και Βαλάνι, 3 χιλιόμετρα νότια. Σήμερα η πλειοψηφία των κατοίκων κατάγεται από την Ήπειρο, απ' όπου ήρθαν γύρω στο 1900. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 480 μέτρων, στα όρια του Νομού Γρεβενών με το Νομό Τρικάλων και ανήκει στο Δήμο Δεσκάτης. Εδώ ζουν 600 περίπου άτομα, οι περισσότεροι γεωργοί και κτηνοτρόφοι.

Σελίδες