ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Γιατί έχουμε ανάγκη από κανόνες;

"Δεν υπάρχει στιγμή χωρίς καθήκον"
(Κικέρων)

Το Σχολείο αποτελεί μια δημοκρατικά οργανωμένη κοινότητα που διασφαλίζει τη συνεργασία των μελών του χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις αλλά με αμοιβαίο σεβασμό και αποδοχή της προσωπικότητας κάθε μέλους της σχολικής κοινότητας. Αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας, καθώς μέσα σε αυτό αναπτύσσονται ποικίλες σχέσεις που σε προετοιμάζουν για την αυριανή ομαλή σου ένταξη στο κοινωνικό σύνολο. Είναι λοιπόν εύλογο ότι για να λειτουργήσει σωστά έχει ανάγκη από ορισμένους κανόνες, τους οποίους οφείλεις να γνωρίζεις και να εφαρμόζεις, όχι από φόβο αλλά από αίσθημα ευθύνης. Οι κανόνες αυτοί δημιουργούν ορισμένες υποχρεώσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται τα δικαιώματά σου. Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα οφείλουν να βρίσκονται σε μια σχέση αντιστοιχίας για τη διασφάλιση μιας αρμονικής σχολικής ζωής. Μέσα από αυτήν την παραδοχή βαθμιαία θα αποκτήσεις συνείδηση του κοινωνικού σου ρόλου και θα αντιληφθείς ευκολότερα το βαθύτερο νόημα της διατύπωσης του Αριστοτέλη, σύμφωνα με την οποία "ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ζώο".

Με τον  κανονισμό  λειτουργίας  που  συντάξαμε  μαζί, (άρθρο 37, Ν.4692/2020)  πιστεύουμε ότι οι σχέσεις μας θα είναι πλέον πιο ξεκάθαρες, θα μειώσουν τις εντάσεις στο σχολείο και οι στόχοι που θα θέτουμε θα μπορούν σε μεγάλο βαθμό να πραγματοποιούνται.

Ο κανονισμός μας – που θα τηρείται από όλους – θα είναι το όπλο μας για την κατάκτηση της γνώσης και της πραγματικής ελευθερίας. Θέλουμε το σχολείο μας να έχει χαρούμενους δασκάλους και ευτυχισμένα παιδιά. Η τήρηση των κανόνων μπορεί καμιά φορά να μας φέρνει μια μικρή στενοχώρια, στο τέλος  όμως  μας  γεμίζει  με  δύναμη  και  αυτοπεποίθηση.  Μας κάνει να πατάμε στα πόδια μας γερά και να κερδίζουμε την συμπάθεια  και  την  αγάπη  των  συνανθρώπων  μας.  Η  νεανική ορμή και επαναστατικότητα που είναι τα χαρακτηριστικά της ηλικίας  σας,  αν  συνοδεύονται  από  ευγένεια  και  πολιτισμό σίγουρα θα μας οδηγήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο.

Η φιλοσοφία μας

Όλοι εμείς εδώ, εμπνεόμαστε από θετικά πρότυπα ζωής, ενώ παράλληλα σεβόμαστε και προάγουμε, με τις σκέψεις μας, τις προσπάθειές μας και τις πράξεις μας, τις αρχές της Παράδοσης και της Προόδου.
Αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον συνεργασίας, ελευθερίας και διαλόγου, όπως ταιριάζει σε αυριανούς δημιουργικούς πολίτες του κόσμου.
Αξιοποιούμε τους θεσμούς του σχολείου, ιδιαίτερα τις μαθητικές κοινότητες, που είναι η συλλογική μαθητική φωνή και τα πιο ουσιαστικά κύτταρα της δημοκρατικής ζωής στο χώρο του σχολείου.
Συμμετέχουμε στις ποικίλες δραστηριότητες της σχολικής ζωής, γιατί θεωρούμε ότι το Σχολείο εκτείνεται πέρα από τα στενά όρια της αίθουσας και κάθε μαθήματος.

Επειδή το σχολείο μας συστεγάζεται με το Γυμνάσιο οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε και να συμβιώνουμε ομαλά με τον Διευθυντή , τους Εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Σχολικό Έτος: 

Θέμα: 

Αρχείο: