Σχολικός Εκφοβισμός- Υποστηρίζοντας τον εκπαιδευτικό

Σχολικός Εκφοβισμός- Υποστηρίζοντας τον εκπαιδευτικό

Ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική δράση που έγινε στο σχολείο μας σε δύο Φάσεις και αφορούσε μόνο εκπαιδευτικούς. Τίτλος: Σχολικός Εκφοβισμός- Υποστηρίζοντας τον εκπαιδευτικό. Δυο επιμορφωτικές δράσεις με την μέριμνα της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.Ατματζίδου,  μία την 27 Φεβρουαρίου και μία την 13 Μαρτίου. Επιμορφωτές η Κ.Κοκόρα Αριαδνη Ψυχολόγος και η Κ.Τουρτούνη Δάφνη Κοινωνική Λειτουργός.

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, ένα είδος bullying, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών, με στόχο να προκληθεί φόβος, πόνος ή αναστάτωση.

Εμφανίζεται με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία, διακρίσεις, ντροπιαστικά σχόλια), του κοινωνικού εκφοβισμού (διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα), του σωματικού εκφοβισμού (χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές), του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (εκβιασμός μέσω Διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο).

Είδη Σχολικού Εκφοβισμού

Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές, καθεμιά από τις οποίες έχει τις δικές της επιπτώσεις:

1. Σωματικός Εκφοβισμός

Περιλαμβάνει οποιαδήποτε μορφή σωματικής βίας, όπως χτυπήματα, σπρωξίματα, τρικλοποδιές ή οποιαδήποτε άλλη επιθετική ενέργεια. Είναι η πιο εμφανής μορφή εκφοβισμού και μπορεί να αφήσει ορατά σημάδια.

2. Λεκτικός Εκφοβισμός

Αυτή η μορφή περιλαμβάνει προσβολές, κοροϊδίες, απειλές και υποτιμητικά σχόλια. Ενώ δεν αφήνει φυσικά σημάδια, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ψυχολογικά τραύματα.

3. Κοινωνικός Εκφοβισμός

Ο κοινωνικός εκφοβισμός στοχεύει στην απομόνωση του ατόμου από την ομάδα. Περιλαμβάνει την εξάπλωση φημών, την προτροπή άλλων να αγνοούν ή να αποκλείουν το άτομο από δραστηριότητες και εκδηλώσεις.

4. Κυβερνοεκφοβισμός

Με την αύξηση της χρήσης του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων, ο κυβερνοεκφοβισμός έχει γίνει όλο και πιο διαδεδομένος. Περιλαμβάνει την αποστολή προσβλητικών μηνυμάτων, την ανάρτηση προσβλητικών σχολίων ή φωτογραφιών και τη δημιουργία ψεύτικων προφίλ για να βλάψουν το θύμα.

Αίτια Σχολικού Εκφοβισμού

Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, που σχετίζονται με το άτομο, την οικογένεια και το σχολικό περιβάλλον:

1. Ατομικοί Παράγοντες

Χαμηλή αυτοεκτίμηση, επιθετική συμπεριφορά, δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση και ανασφάλειες μπορεί να οδηγήσουν ένα άτομο να εκφοβίζει άλλους.

2. Οικογενειακοί Παράγοντες

Έλλειψη γονεϊκής επίβλεψης, οικογενειακές συγκρούσεις και αρνητικά πρότυπα συμπεριφοράς στο σπίτι μπορεί να ενισχύσουν την επιθετική συμπεριφορά.

3. Σχολικοί Παράγοντες

Έλλειψη αυστηρών κανονισμών, ανεπαρκής επιτήρηση από τους εκπαιδευτικούς και ένα αρνητικό σχολικό κλίμα, μπορεί να επιτρέψουν την ανάπτυξη εκφοβιστικής συμπεριφοράς.

Τρόποι Αντιμετώπισης Σχολικού Εκφοβισμού

Η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών:

1. Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση

Είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί για τα είδη bullying και τις συνέπειές του. Διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την έγκαιρη αναγνώριση του εκφοβισμού.

2. Καθορισμός Κανονισμών

Τα σχολεία πρέπει να έχουν σαφείς κανόνες και πολιτικές κατά του εκφοβισμού. Οι κανονισμοί αυτοί πρέπει να γνωστοποιούνται σε όλους τους μαθητές και να εφαρμόζονται αυστηρά.

3. Υποστήριξη των Θυμάτων

Τα θύματα εκφοβισμού πρέπει να αισθάνονται ασφαλή και υποστηριζόμενα. Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς πρέπει να παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη και να ενθαρρύνουν τα θύματα να μιλήσουν για τα προβλήματά τους.

4. Παρέμβαση και Πειθαρχία

Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να παρέμβουν άμεσα όταν παρατηρούν εκφοβιστική συμπεριφορά. Η επιβολή πειθαρχικών μέτρων στους θύτες μπορεί να αποτρέψει μελλοντικές επιθετικές ενέργειες.

5. Προαγωγή Κοινωνικών Δεξιοτήτων

Η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και η προαγωγή θετικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των μαθητών μπορεί να μειώσει τα περιστατικά εκφοβισμού. Προγράμματα που προάγουν την ενσυναίσθηση, την ομαδική εργασία και την επίλυση συγκρούσεων είναι ιδιαίτερα χρήσιμα.

 

Είδος Δραστηριότητας: 

Σχολικό Έτος: