Βαδίζουμε μαζί – Σχολείο και Οικογένεια

Βαδίζουμε μαζί – Σχολείο και Οικογένεια

Το σχολείο μας διοργάνωσε δια ζώσης ενημερωτική συνάντηση που απευθυνόταν σε όλους τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών και των μαθητριών μας την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 11:00πμ με θέμα  «Σεξουαλική κακοποίηση και οδηγίες πρόληψης»

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από την ψυχολόγο του σχολείου μας,  κα Αριάδνη Κοκόρα (ΠΕ23 Ψυχολόγων)  στην αίθουσα προβολών του σχολείου μας.

Πρωτίστως, αναρτήθηκε η πρόσκληση για συμμετοχή στη δράση στην ιστοσελίδα του σχολείου, ενώ ταυτόχρονα απεστάλη με email στους γονείς προς ενημέρωσή τους για συμμετοχή στην παρουσίαση, καθώς και στα παιδιά.

Η δράση θεωρήθηκε αναγκαία στις δύσκολες μέρες που διανύουμε για την  κατάλληλη ενημέρωση των γονέων σχετικά με ζητήματα σεξουαλικότητας (το ανθρώπινο σώμα, την αναπαραγωγή και τις σχέσεις των φύλων, διαφορές και ομοιότητες των φύλων, ασθένειες, πρόληψη εγκυμοσύνης) και την προετοιμασία για τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας των παιδιών – μαθητών/τριών, με στόχο την ενημέρωση τους για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουν τα παιδιά τους να κατακτήσουν τις απαιτούμενες δεξιότητες, ώστε να μάθουν τρόπους επικοινωνίας και να λαμβάνουν υπεύθυνα αποφάσεις που να αφορούν τη σεξουαλική ζωή τους.

Η κα Αριάδνη Κοκόρα ανέλυσε επιστημονικά και τεκμηριωμένα τα θέματα που άπτονται της σεξουαλικής κακοποίησης των ανηλίκων ,αφού πρώτα εξήγησε με σαφήνεια και ενάργεια τον όρο, που αφορά στην επαφή του ενήλικου με έναν ανήλικο, με στόχο τη σεξουαλική κακοποίηση και περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως το άγγιγμα, την ερωτική επαφή, την επίδειξη πορνογραφίας σε παιδιά και πορνεία παιδιών.

Οι δράστες λοιπόν μπορεί να είναι οποιοιδήποτε, από τους γονείς, τους φίλους και γνωστούς μέχρι τους αστυνομικούς, τους κληρικούς και τους γιατρούς, δεν αποκλείουμε δηλαδή κανένα , κανένας δεν είναι υπεράνω υποψίας.

Στη συνέχεια δόθηκαν οδηγίες πρόληψης προς τους γονείς, τους συμβούλευσε με ευαισθησία να μιλάνε με τα παιδιά τους, ακούγοντας προσεχτικά τι έχουν κι εκείνα να τους πουν, να απαντάνε στις απορίες που έχουν για τις σχέσεις και το σεξ, ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους και να μπορούν να τους πουν τα πάντα χωρίς φόβο, ντροπή και δισταγμό.

Επιπρόσθετα,  αναφέρθηκε στη συμβολή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, καθώς προλαμβάνει , διδάσκει στα παιδιά τι είναι η κακοποίηση, να μπορούν να λένε «ΌΧΙ», να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τους ανθρώπους που θα τα βοηθήσουν, τα μαθαίνει να εμπιστεύονται το ένστικτό τους και τα κάνει να αισθάνονται ότι αυτά δεν φταίνε ΠΟΤΕ.

Μέσα από τη συζήτηση που προέκυψε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, με την ιδιαίτερη προθυμία των γονέων – κηδεμόνων , αλλά και των συναδέλφων που συμμετείχαν και βοήθησαν στη δράση του κ. Μπανά Χρήστου, της κ. Αθανασίου Ευαγγελίας και της κ. Μπούκου Βασιλικής, αναλύθηκαν σοβαρά ζητήματα , όπως το αν τρομάξει το παιδί με μια τέτοια κουβέντα με τους γονείς, αλλά και τους εκπαιδευτικούς,, αν το ενθαρρύνουμε με αυτή την κουβέντα στο να γίνει σεξουαλικά ενεργό, αν υπάρχει η κατάλληλη ηλικία για να μιλήσουμε σε ένα παιδί, αν πρέπει να συζητούν σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, και άλλα, αναρίθμητα ερωτήματα.

Τέλος, νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους γονείς – κηδεμόνες για την μαζική συμμετοχή τους καθώς και τη Διεύθυνση του Σχολείου με τα συμβαλλόμενα μέλη, αλλά και τον Σύλλογο Διδασκόντων για την αμέριστη συμπαράσταση τους.

Είδος Δραστηριότητας: 

Σχολικό Έτος: 

Τάξεις: 

Σχετιζόμενα Κείμενα: