Οσπρια Χασίων

Με μεγάλη επιτυχία έγινε η παρουσίαση της ερευνητικής εργασίας  της Α τάξης του Λυκείου Καρπερού στο αμφιθέατρο του δημαρχείου στο Καρπερό, με θέμα: ΟΣΠΡΙΑ. ΄΄Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.΄΄

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  η κ Βόντσα  Βασιλική Περιφερειακή Δ/ντρια Α/Β Θμιας Εκπ/σης Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Δασταμάνης Γιώργος Αντιπεριφερειάρχης  περιφερειακής ενότητας Γρεβενών, ο κ. Μίγκος Νίκος Δήμαρχος Δήμου Δεσκάτης, ο κ. Γιάννης Παπαϊορδανίδης   Επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας , ο κ. Παλαμάς Αθανάσιος Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας , ο κ. Λιάμπας Θωμά Δ/ντής Β/θμιας Εκπ/σης Γρεβενών, ο κ. Νάστος  Γεώργιος Δ/ντής Α/θμιας Εκπ/σης Γρεβενών, ο κ Πουρνάρας Στέργιος υπεύθυνος Σχολικών δραστηριοτήτων, ο Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ02-Φιλολόγων Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών κ. Λοΐζου Λοΐζος , ο Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ04-Φυσικών Δυτικής Μακεδονίας Κ. Χατζηλαζαρίδης Λάζαρος, ο κ. Πύργος Λάμπρος Υποδιοικητής Πυροσβεστικής Γρεβενών , ο κ. Υποδιοικητής Αστυνομικής Διεύθυνσης Γρεβενών, οι  Αντιδήμαρχοι κ. κ. Ντίνας Νίκος και Γαλάνης Ιωάννης, ο πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Καρπερού κ. Στεφόπουλος Χάρης,  οι Δ/ντες  σχολικών μονάδων Καρπερού. Επιστολή προς τον Διευθυντή του Λυκείου έστειλε ο κ. Κοψαχείλης Τιμολέων βουλευτής Γρεβενών αφού ανειλημμένες υποχρεώσεις τον κράτησαν μακριά απ΄την εκδήλωση.

Στην αρχή ο Διευθυντής του Λυκείου κ. Νασιόπουλος Απόστολος  έκανε μια παρουσίαση  όλων των προγραμμάτων που στόχο έχουν πάντοτε το άνοιγμα του σχολείου  στην κοινωνία. Τη σκυτάλη πήραν οι μαθητές με την καθοδήγηση των υπευθύνων καθηγητριών κ.κ  Κρομμύδα Δέσποινας ΠΕ09 και Βασιλείου Βάσως ΠΕ01 και   παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία το ρόλο και τη θρεπτική αξία των οσπρίων στη διατροφή μας και επικεντρώθηκαν στην προώθηση των προϊόντων των παραγωγών της περιοχής Χασίων. Παρουσίασαν παραδείγματα προώθησης προϊόντων από άλλες περιοχές  όπως τα προϊόντα γης Βοΐου, η Φάβα Σαντορίνης, οι φακές Εγκλουβής και πρότειναν  τη δημιουργία συνεταιρισμού ή ενιαίας ομάδας παραγωγών στην περιοχή Χασίων και την τυποποίηση των παραγόμενων προϊόντων. Πρότειναν  ακόμη με ιδιαίτερη έμφαση μάλιστα να καθιερωθεί ετήσια γιορτή ''Οσπρίων Χασίων''.

 Όλα αυτά σε συνεργασία με ειδικούς στον τομέα των πωλήσεων και σωστή οργάνωση, για προώθηση των προϊόντων απευθείας σε μεγάλες αγορές της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως με την ενασχόληση νέων ανθρώπων.

Ακολούθησε ένα ιδιαίτερο γαστρονομικό ταξίδι βασισμένο σε πρωτότυπες συνταγές με κύριο στοιχείο τα όσπρια που ενθουσίασε ακόμα και τους πιο επιφυλακτικούς επαναπροσδιορίζοντας έτσι την ιεραρχική θέση των οσπρίων στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην καινοτόμο πρωτοβουλία των μαθητών που υλοποιήθηκε υπό την επισταμένη καθοδήγηση των καθηγητών τους κατορθώνοντας να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον όλων των παρευρισκομένων σε μία κατάμεστη αίθουσα.

Είδος Δραστηριότητας: 

Σχολικό Έτος: 

Τάξεις: 

Μαθήματα: 

Σχετιζόμενα Κείμενα: